AVG en BSN

Een BSN nummer gebruiken, doorgeven of bewaren zonder wettelijke basis is sinds 2001 verboden. De AVG heeft hieraan niets veranderd maar is wel de aanleiding voor de discussie rondom het gebruik van het BSN door financieel adviseurs.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft zich hierover recent uitgesproken en is van mening dat de financieel adviseur in zijn verhouding tot de klant optreedt als gemachtigde ten opzichte van de bank of geldverstrekker. Verwerkt deze financiële instelling het BSN en is hiervoor een wettelijke basis aanwezig dan is de financieel adviseur gemachtigd tot gebruik van het BSN. Het gebruik van het BSN door de adviseur is uitsluitend beperkt tot het financieel product waarvoor het is opgevraagd.

Voor het bewaren van het BSN blijft het criterium gelden dat dit kan zolang het noodzakelijk is. De richtlijn van de Autoriteit Persoonsgegevens voegt hier nu aan toe: “bewaren zolang het noodzakelijk is voor het financieel product waarvoor het is opgevraagd”. Hoewel het ongetwijfeld praktisch is om het ID met BSN te bewaren voor eventuele latere adviezen, is het sterk de vraag of dit ook noodzakelijk is.

ATTENTIE:
Tekst gemaakt naar inzicht van 04.10.2018. Wft Assist  heeft bij het redigeren van deze tekst de nodige zorgvuldigheid betracht. Wft Assist is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade die ontstaat als gevolg van onjuistheden in deze tekst. Op al onze werkzaamheden zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing. U kunt onze Algemene Voorwaarden altijd vinden op onze website: www.wftassist.nl